woensdag 22 mei 2013

'Bij Gelegenheid', maar zeker niet bij toeval: nieuw kunstenaarscollectief doet mee aan Route du Nord



In een eerdere post op dit blog schreef ik er al kort over, maar naast de groepsexpositie KICK IT!, samen met VICEVENUS, presenteer ik ook Witty Art als onderdeel van een ander, nieuw kunstenaarscollectief: 'Bij Gelegenheid', dat zich voor het eerst presenteert tijdens Route du Nord 2013.

Op zoek naar gelijkgestemden om als groep hun werk te presenteren tijdens deze jaarlijkse kunstmanifestatie in Rotterdam-Noord, vonden mijn collegakunstenaars Astrid van Rijn, Heleen van Zantvoort, Margot Annuschek, Laura Zwaneveld en ikzelf elkaar.


Geen toevalstreffer
'Bij Gelegenheid' ontstaan, maar zeker niet bij toeval. Zo werkten Heleen, Laura en ik eerder samen binnen VICEVENUS en daarbuiten; Heleen en Margot runnen samen het label RECOVER; en Astrid en ik waren, ooit, studiegenoten aan de kunstacademie. Tijdens al deze eerdere, onderlinge contacten bleek dat er verbanden en raakvlakken waren tussen de thema’s die wij allemaal, maar ieder op onze eigen manier, verkennen en aansnijden met ons werk. Ook bleek dat er sprake was van een gedeelde visie op kunstenaars- en ondernemerschap, wat voor mij een belangrijke factor is bij het aangaan van creatieve en zakelijke samenwerkingen.
 
‘Bij Gelegenheid’ presenteren wij met deze groepsexpositie zo op het eerste gezicht uiteenlopend werk over, ogenschijnlijk, al even uiteenlopende onderwerpen. Verhalen over gewone mensen en alledaagse dingen; of juist over mensen die buiten die alledaagse werkelijkheid staan; over je wel of niet thuis voelen, je afvragen wat of waar je thuis is; over de natuur als inspiratiebron; over de waarde van afval en hergebruikte materialen.

Gemeenschappelijke factor 
En toch is er, op een dieper gelegen niveau, sprake van een zekere onderlinge verbondenheid. Het alledaagse, de natuur, thuis, afval, het zijn heel basale onderwerpen. Maar bij elk van ons gaat het over dat wat er nèt niet te zien is, wat mogelijk kàn gebeuren; of buiten het beeld ligt; over materiaal dat op een volstrekt andere manier (her)gebruikt wordt. Een andere blik op of een andere draai aan de werkelijkheid geven.

Zelf presenteer ik tijdens deze groepsexpositie nieuw, nog niet eerder vertoond werk, in ieder geval de serie ''Heavy Weight'', een serie over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, zou je kunnen zeggen. Of, omdat het soms gewoon modderfokking zwaar is. Daarom!


Het resultaat, de eerste gezamenlijke groepsexpositie van 'Bij Gelegenheid', kun je gaan bekijken tijdens Route du Nord 2013, van 7 tot en met 9 juni, locatie Vijverhofstraat 47, Zomerhofkwartier Rotterdam-Noord (nabij Hofplein/Hofbogen).
 

Kijk voor meer informatie hier.

Openingstijden: 
Vrijdag 7 juni: 18.00 - 23.00 uur 
Zaterdag 8  en zondag 9 juni: 12.00 -18.00 uur.

Deze samenwerking, de geboorte van 'Bij Gelegenheid', beschouw ik nu al als één van de meest bijzondere momenten van dit jaar, zo in de aanloop naar Route du Nord. En tijdens de eerste bijeenkomst, waarop wij ons werk voor het eerst aan elkaar toonden, de combinatie van, de interactie tussen onze tekeningen, foto's en objecten, realiseerden we ons allemaal: dit kan erg, erg mooi gaan worden!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten