Who's Witty(for a short summary of this page in English, click here)

Who's Witty? 
Witty, dat ben ik! Christy de Witt, maker van Witty Art. Ondernemend kunstenaar en creatief ondernemer. In die hoedanigheid onderneem en organiseer ik diverse uiteenlopende projecten, verzorg ik coaching, workshops en nog veel meer! Graag vertel ik je hieronder iets meer over mijzelf. 

Selfmade
Selfmade ofwel: autodidact. Ooit volgde ik vier lang een opleiding aan een Academie van Beeldende Kunsten. Geen gelukkige keuze, want ik was er eigenlijk helemaal niet op mijn plek. Allereerst omdat ik nogal eigenwijs ben. Maar vooral omdat ik het kunstonderwijs van die tijd als behoorlijk in zichzelf gekeerd heb ervaren. En dat is zachtjes uitgedrukt. Maar, wat ik echt miste waren vooral de zakelijke en ondernemende kanten van het kunstenaarschap. Hoe zet je na je afstuderen een eigen kunstpraktijk op, hoe run je die vervolgens succesvol, bijvoorbeeld. Acquisitie, verkoop, marketing, waren dingen die destijds niet aan bod kwamen of, zo was mijn ervaring althans, totaal onbespreekbaar waren. Het was als vloeken in kerk. 

Na de academie
In de periode daarna sloeg ik andere wegen in, werd communicatie professional, sponsor manager, interim consultant. Leerde alle ins en outs over communicatie en marketing, van public relations en multimedia campagne. Van sponsoring en fondsenwerving en van evenementenorganisatie. Voor heel uiteenlopende partijen en organisaties, zowel non-profit als bedrijfsleven. In 2008/2009 begon ik voor mezelf met mijn bedrijf: TWC Works! Wat staat voor: That Witty Creativity Works!

Met TWC Works! initieer en organiseer projecten in eigen beheer, of ondersteun anderen bij de uitvoering van hun project. Lees daarover meer op mijn Blog Witty Works & Projects. 

Inkt kruipt 
En toch. Toch miste er iets. En omdat het bloed, of beter gezegd: inkt en verf vooral daar kruipen waar het niet gaan kan, begon het te weer te zeuren, te knagen, te schuren. Een diepgeworteld, onbestemd gevoel dat zich niet langer negeren liet. En, zo ergens in 2011 pakte ik mijn oudste, grootste liefde weer op: pen, inkt, kwast, verf, potlood, papier! De geboorte of zeg maar gerust: de wedergeboorte van Witty Art. En mijn bedrijf kreeg er een tak bij: TWC Artwork.

Ondernemend kunstenaar 
Mijn ''omweg'' door de wereld van onder meer communicatie en marketing heeft mij ook zeker gemaakt tot wat ik nu ben: een ondernemend kunstenaar. Ik ben niet iemand die thuis zal blijven zitten wachten tot kopers voor Witty Art of galeries zich spontaan melden. Zo werkt het immers niet. Dus zoek ik zèlf actief naar geschikte kansen en mogelijkheden om Witty Art te laten zien, onder de aandacht te brengen. Ga ik creatieve en zakelijke samenwerkingen aan, zoek ik continu naar de verbinding met andere kunstenaars en creatief ondernemers. Met, al zeg ik het zelf, niet onverdienstelijke resultaten. Zeker als je bedenkt dat ik eigenlijk pas sinds 2011 weer echt bezig om actief naar buiten te treden met mijn werk.

Sinds dat jaar is het namelijk snel gegaan. Elk jaar een aantal goed ontvangen exposities en showcases, een groeiend aantal fans en volgers van Witty. Elk jaar weer nieuwe Witty Art, die haar weg vindt naar nieuwe trotse eigenaren. 

En nu weet ik, meer dan ooit, en voel ik, sterker dan ook: nu blijft het, Witty Art is here to stay!Waar staat dat Witty voor?
Een kleine woordspeling met en van mijn achternaam: 'De Witt'. Het Engelse woord of begrip 'wit' betekent zowel spitsvondigheid en gevatheid als een scherp verstand. Woorden waarvan ik me heb laten vertellen dat ze wel een beetje van toepassing zijn op mijn persoon. En ik denk ook wel dat dat mij als persoon, zowel privé als zakelijk, onderscheid van anderen. Bij vrienden, bekenden en ook zakelijke relaties sta ik dan ook bekend als Miss Witty. 


Een soort alter ego? 
Ja, min of meer. Omdat je je als kunstenaar uiteindelijk, onvermijdelijk, altijd iets van jezelf prijs geeft in je werk. Of dat nou je blik op de wereld is of, meer fundamenteel, hoe jij bent als mens. Je stopt er altijd iets van jezelf in. Het gaat ook om de dunne scheidslijn tussen persona en personage, maar daarover kun je hier meer lezen.

Allergisch voor:
Hokjesdenken, labelen. Het maken van automatische aannames. Zoals dat nietszeggende generatiedenken. Mensen categoriseren op basis van zoiets als hun leeftijd of het wel of niet gevolgd hebben van een bepaalde opleiding, in plaats van wat ze daadwerkelijk kunnen. Een teveel aan jargon of 'jeukwoorden', niet altijd te vermijden, helaas, maar als het éven kan... Bureaucratie en alle andere verzamelaars van Paarse Krokodillen. En mensen die denken dat ze op een apenrots wonen en werken. Geldt overigens voor mannen èn vrouwen: wil je samenwerken, laat dan alsjeblieft je ego thuis.


Liefhebber van:
De combinatie van beeld (tekenen, schilderen) èn woord (schrijven, lezen). Die combinatie zie je ook terug in Witty Art. Kunst en cultuur. Koffie, heel veel koffie, en sterk, niet van dat slappe gedoe. Katten. Reizen: jezelf durven onderdompelen in een andere cultuur. Samenwerken en ondernemen. Een goede creatieve brainstorm. Geschiedenis: van mensen, gebeurtenissen, het historisch perspectief.

En, dat Engelse taalgebruik?
Nee, dat is geen uitsloverij. Engels is voor mij geen tweede, maar een gedeelde eerste taal. Mede dankzij de vooruitziende blik van mijn moeder, maakte ik al vroeg kennis met de Engelse taal en grammatica. Begin van een liefde voor het leven. Het is de taal waarin ik zowel mijn gedachten en gevoelens vaak beter kan uitdrukken dan in het Nederlands. Ik droom zelfs in het Engels. Het is dan ook de dominante taal van Witty Art. Bijkomend voordeel. het kwam en komt nog steeds goed van pas bij mijn internationale werkzaamheden en dito contacten. En als je dan toch met Witty Art de wereld wil veroveren... 

Indo
Mijn roots, mijn achtergrond, mijn cultuur. Een onuitwisbaar onderdeel van mijn identiteit. Het Indisch Verhaal, en daarmee bedoel ik: het verhaal van de eerste generatie Indisch-Nederlandse repatrianten. Het verhaal van mijn ouders en grootouders, tantes en ooms. Het verhaal van hun leven in voormalig Nederlands-Indie, tijdens de Japanse bezetting in W.O. II en daarna de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de zogenaamde periode van de bersiap. Dan het nieuwe leven in het onbekende vaderland Nederland. Dat verhaal, dat van mijn ouders, heeft ook mij in hoge mate gevormd en bepaalt tot op de dag van vandaag nog steeds in veel opzichten hoe ik tegen de wereld aankijk en hoe ik deze beleef.